startpagina

Ben je van plan om een huis te laten bouwen of een sleutel-op-de-deur woning te kopen? Controleer dan zeker of de aannemer de Wet Breyne naleeft.  Deze woningbouwwet geeft je een uitgebreide bescherming op verschillende vlakken.

In het kort: de woningbouwwet

De Wet Breyne of woningbouwwet werd ingevoerd op 9 juli 1971 als antwoord op de vele misbruiken die toen gangbaar waren in de bouwwereld. In 1993 werd de wet aangevuld om kandidaat-kopers nog meer te beschermen.


Wat houdt de Wet Breyne nu in?

Dankzij deze woningbouwwet krijg je als koper een volledig contract met onder meer een duidelijke totaalprijs en vastgelegde uitvoeringstermijnen.  Bovendien voorziet de wet financiële waarborgen en strenge aansprakelijkheidsclausules.  Zo kan je in alle zekerheid je droomhuis laten bouwen.

Elke aannemer en bouwpromotor kent de Wet Breyne.  En toch zijn er nog steeds bedrijven die deze wettelijke bescherming van de koper proberen te omzeilen.


Gelukkig is de Wet Breyne van dwingend recht. Van zodra de voorwaarden (zie verder) voldaan zijn, is deze woningbouw hoe dan ook van toepassing.  Indien het contract bepalingen zou bevatten die in strijd zijn met de wet, kan de koper deze clausules of het hele contract nietig laten verklaren.


De Wet Breyne is in België van toepassing als de volgende voorwaarden vervuld zijn:

Het huis of appartement dat gebouwd wordt, is bestemd als huisvesting, eventueel in combinatie met een professionele activiteit.  De Wet Breyne is niet van toepassing op vakantieverblijven en winkelpanden.

De verkoper, promotor of aannemer verbindt zich tot het bouwen, laten bouwen of verschaffen van een woning volgens een sleutel-op-de-deur of koop-op-plan concept. Het gaat hier over één unieke persoon die verantwoordelijk is voor dit engagement.

Als koper ben je verplicht om één of meerdere stortingen te doen vooraleer het gebouw voltooid is.  Indien je de aankoop- of aannemingssom pas na de voltooiing betaalt, is deze woningbouwwet niet van toepassing.

We begeleiden je graag op weg naar je nieuwe (t)huis